* A aparut un nou tip de atlet: neutru, un fel de apatrid cu cetatenie: rusoaica Iulia Stepanova, cea care a declansat, prin dezvaluiri, ancheta privind dopajul de stat din atletismul rusesc, a fost acceptata, in mod exceptional, sa participe la competitiile internationale, inclusiv la CE de la Amsterdam care incep miercuri, dar si la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro!

Doping Review Board, organism ad-hoc al IAAF, alcatuit din Robert Hersch (presedinte), Sylvia Barlag si Antti Pihlakoski, a acceptat in unanimitate cererea Iuliei Stepanova sa concureze, potrivit Regulamentului de competitii, art. 22.1.A, care lasa posibilitatea organizatorilor sa invite sportivi la intreceri, cu conditia ca acestia sa se supuna regulilor acelei competitii. Se subliniaza ca au fost informati si organizatorii CE din Olanda, astfel ca semifondista rusoaica, “neutra”, va putea alerga inca de acum in concurs oficial. Ea este prima, sa vedem cine mai urmeaza, saritoarea cu prajina Elena Isinbaeva aplicand, de asemenea, pentru JO de la Rio.

Decizia va avea consecinte deosebite, pentru ca deschide, la urma-urmei, poarta asigurarii dreptului la munca pentru sportivii de inalta performanta (cred ca nu mai are nimeni pretentia ca acestia fac sport amator, de placere, in timpul liber, ci ca o profesie in toata regula, vezi si premiile la toate competitiile), incurajeaza, ca in cazul Stepanovei, dezvaluirile unor practici de dopaj si mai ia putin din autoritatea cateodata folosita discretionar a organismelor sportive.

* Din pacate, singurul nostru campion, de seniori, ca sa zic asa, la Wimbledon, Horia Tecau, la dublu, anul trecut, a iesit inca din primul tur anul acesta, fiind eliminat, alaturi de coechipierul lui olandez Jean-Julien Rojer, de perechea Jonathan Marray (Marea Britanie)/Adil Shamasdin (Canada), cu 6-2, 7-6. Cei doi, care impreuna au 69 de ani, abia se cunoscusera, ca sa zic asa, in aprilie facand prima oara pereche, astfel ca au primit un wild-card.

Probabil, Tecau/Rojer au avut dificultati si in a constientiza foarte bine ca in primul tur, prin exceptie anul acesta la Wimbledon, din cauza programului dat peste cap, s-a decis sa se joace dupa sistemul “cel mai bun din 3 seturi”. Ei abia se incalzeau…

* O excelenta idee a TVR, dar si un semn ca s-au rezolvat lucrurile in ce priveste transmisiile de la JO de la Rio de Janeiro (chiar, de ce nu ni se dau precizari ferme?): incepand de duminica, 3 iulie, de la ora 21,00, pe  TVR1 si online TVR+, va fi transmisa o emisiune realizata de Gabriela Szabo, campioana olimpica de la Sydney, fost ministrul al sportului, si gazetarul sportiv Cosmin Cernat, fost atlet si el, dar comentator la 8 editii ale JO, tema care va ocupa 5 saptamani fiind istoria olimpismului, cu accent pe momentele de glorie romaneasca la cea mai mare competitie sportiva a lumii.

Programul se va numi “Drumul spre glorie” si va cuprinde o serie de 5 episoade, cei doi urmand sa aiba invitati mari campioni ai acestei tari. Se marcheaza, astfel, si cele 6 decenii de la infiintarea televiziunii publice. In prima emisiune – editiile de la Melbourne-1956, Roma-1960, Tokio-1964 si Ciudad de Mexico-1968, cu participarea unor medaliati cu aur in acele intreceri, in care Romania a cucerit nu mai putin de 14 titluri olimpice (in ordinea citata a editiilor 5-3-2-4!).

* Federatia internationala de tenis (ITF) a confirmat lista jucatorilor calificati la JO de la Rio de Janeiro (5-21 august), printre acestia aflandu-se si 5 romani, in cele 4 probe ale concursului olimpic – Simona Halep, Irina Begu, Monica Niculescu, Florin Mergea si Horia Tecau. La simplu participam doar la feminin, cu cele 3 fete, la dublu atat la feminin (Begu-Niculescu), cat si la masculin, perechile pentru extrem de selectivul tablou de dublu mixt (doar 16 cupluri) urmand sa fie alcatuite la fata locului, iar locurile acordate in functie de criteriile organizatorilor, in speta, in primul rand, ITF.

* “Sistemul de lupta contra dopajului este facut tandari si va trebui reparat” in intreaga lume, nu doar in Rusia, au prevenit responsabilii Comitetului olimpic al SUA (Usoc), la selectiile americane de natatie. “Acesta situatie ameninta insasi existenta miscarii olimpice, dar, fie ca este vorba de mai multa independenta sau mai multa calitate, exista inca o mare marja de manevra pentru a ameliora sistemul luptei antidoping”, a spus Scott Blackmun, director general al Usoc.

Ideea pe care merg americanii este cea lansata de presedintele CIO, Thomas Bach – sistemul antidopaj trebuie sa fie integral independent de organizatiile sportive, contrar a ceea ce se intampla in prezent.