Turul ciclist al Frantei, foiletonul estival centenar, sarbatoare populara dincolo de intrecerea sportiva incarcata de legende, se va lansa sambata de la Mont-Saint-Michel pentru 21 de etape, trecand peste Mont Ventoux si Mont Blanc, pana la sosirea la Paris pe 24 iulie.

Britanicul Chris Froome si spaniolul Alberto Contador, doi dubli castigatori, dar si (sau mai ales) cataratorul columbian Nairo Quintana sunt favoritii tuturor la startul celei mai mari curse cicliste din lume, plasata sub masuri de inalta securitate in departamentul La Manche, chiar cel din care provine ministrul de interne al Frantei, Bernard Cazeneuve.

“Securitatea este prioritatea organizatorilor Turului”, afirma directorul cursei, Christian Prudhomme, evocand mai ales riscul rutier, intr-un context cu multe antecedente gravisime, cazaturi in unele cazuri letale care au traumatizat plutonul de la inceputul anului. Fara a mai vorbi de starea de urgenta inca in vigoare dupa diversele atentate.

Masuri, “vizibile sau nu”, potrivit expresiei lui Christian Prudhomme, au fost deja anuntate. Altele urmeaza sa fie prevazute pana la sfarsitul saptamanii, pentru a pastra integritatea sprotiva a unei curse pusa intr-o lumina proasta in trecut de dopaj si amenintata acum, ca si intregul ciclism, de frauda tehnologica, faimosul motor gasit la inceputul anului intr-o cursa feminina.

Revenita in Franta pentru Marele Start, dupa ce in 2014 si 2015 acesta s-a dat in strainatate, in 2013 editia centenara debutand in Corsica, Turul pleaca la drum cu un plutonul de 198 de alergatori (22 de echipe), care se reunesc sambata la poalele Mont-Saint-Michel, bijuterie a arhitecturii Evului Mediu, inscrisa in patrimoniul mondial al UNESCO.

Pentru sprinteri, cu cele mai tari nume, in afara unei absente de ultima ora, Bouhanni, indisponibil cu 4 zile inainte de start (Kitte, Greipel, Cavendish, Kristoff), speranta de-a lungul celor 3.535 km este in primul rand un tricou galben la sfarsitul primei zile, la Utah Beach. A doua zi, la Cherbourg, vine randul puncheurilor, in primul rand al campionului mondial, slovacul Peter Sagan, care a pus mana total pe tricoul verde al clasamentului pe puncte in ultimele 4 editii!

Dar cataratorii nu vor avea multa vreme de asteptat. Din etapa a 5-a, vor avea Masivul Central, iar doua zile mai tarziu, somptuoasa intrare in Pirinei, pentru un triptic care se va incheia cu urcusul pe Arcalis, in Andorra.

Este primul traseu in care muntele se etaleaza pe 17 zile”, subliniaza Christian Prudhomme, insistand asupra importantei catararilor, dar in aceeasi masura a coborarilor: “Mai mult decat un grimpeur, va trebui sa fii un om de munte, un montagnard pentru a castiga Turul 2016”.

Mont Ventoux, care se va semeti in fata plutonului pe 14 iulie, si Grand Colombier (Culoz) sunt marile rendez-vous-uri ale celei de-a doua saptamani, la care se adauga exigentul contratimp de la Ardeche. Dar a treia saptamana, cu 4 zile alpestre si Col de Joux-Plane la doar 24 de ore de sosirea triumfala pe Champs-Elysees, este si mai dura.

Perspectiva acestui final in vecinatatea Mont Blanc il incurajeaza pe Quintana (locul 2 in 2013 si 2015) in ambitia de a deveni primul columbian, ba chiar sud-american, care castiga Le Tour. Dar va trebui sa bata un Froome programat ca si anul trecut de echipa sa pentru victorie, si Contador (in foto, intr-o imagine pe care am mai dat-o, dar imi place prea mult sa nu o repet), imprevizibil, dar mereu spectaculos la crepusculul carierei sale.

Dupa cei 3 favoriti logici ai acestei a 103-a editii se fofileaza ceilalti rutieri cu calitati de catarator. De la Fabio Aru, debutantul italian invingator al Vuelta, la Thibaut Pinot, al 3-lea in 2014, devenit la 26 de ani port-drapelul ciclismului francez, pe cale de a reveni in prim-plan.