* Primarita Parisului, Anne Hidalgo, a anuntat ca urmeaza sa decerneze medalia Primariei Parisului suporterilor irlandezi de fotbal pentru spiritul lor sportiv, acestia fiind “exemplari in spiritul lor sportiv, distingandu-se prin crearea unei ambiante frumoase” inca de la debutul competitiei.

Doamna Hidalgo i-a si scris presedintelui Republicii Irlanda, Michael D. Higgins, pentru a-i comunica stirea. Ceremonia de remitere a medaliei va avea loc la o data inca nestabilita.

Observ ca decizia doamnei primar a fost luata dupa ce Franta a eliminat de la Euro-2016 Irlanda, astfel ca astept ca, pentru a nu avea vorbe, ar fi bine daca ar face acelasi gest si dupa sfertul de finala cu Islanda, mai ales daca islandezii ar elimina Franta. Atunci sa te tii spirit sportiv, pentru ca, orice s-ar spune, suporterii islandezi sunt chiar mai simpatici decat cei irlandezi, cu toate ca sunt, fatalmente, mai putini…

* Si pentru ca vorbiram de Islanda, aflati ca selectionerul suedez al marii surprize de la Euro-2016, Lars Lagerbaeck, a fost votat drept presedinte al insulei vulcanilor si a geizerelor, in urnele de la alegerile prezidentialeĀ  programate sambata trecuta gasindu-se si circa 30 de buletine in care votantii islandezi au inscris numele antrenorului. Nimic amenintator, ca sa zic asa, pentru noul ales, Gudni Johannesson, dar gestul conteaza…

Mai stiu eu unii cu “Hagi presedinte”, dar acolo chiar mergea, ca avea aceeasi cetatenie, nu?

* Asta-seara, la Cardiff, va concerta Beyonce, eveniment pentru Tara Galilor, cu o absenta, motivata, insa: fundasul galez Neil Taylor. Acesta cumparase bilete, pentru a-i face o bucurie sotiei, neinchipuindu-si ca in data evenimentului va avea oarece treaba in alta parte, adica in sferturile de finala ale Euro-2016. “Am bilete la Beyonce, era un cadou pentru sotie. Imi spuneam ca Beyonce la Cardiff trebuie sa fie o chestie deosebita, nici nu-mi trecea prin cap sa mai uit la data concertului starului american.

O calificare in semifinale, vineri seara, la Lille, in fata Belgiei, ar consola intreaga familie Taylor, desi si prezenta in sferturi la debutul Tarii Galilor la turneul final european da destule motive sa nu prea ai regrete pentru pierderea spectacolului de joi seara.

* “Daca islandezii castiga Euro, voi face turul Islandei inot”, a anuntat pe Twitter inotatorul francez Yannick Agnel, dupa isprava islandezilor in fata Angliei (2-1) in optimi. “Atentie la temperatura apei”, l-a avertizat zambind antrenorul secund Heimir Hallgrimsson. “Nu i-as recomanda, dar e posibil. Trebuie doar sa aleaga bine, o zi mai buna pentru a plonja in apele care au in general 10-12 grade chiar si in mijlocul verii. Sa nu ia vreo raceala inainte de JO de la Rio”, l-a avertizat tehnicianul islandez pe Agnel, campion olimpic la 200 m liber, sugerand ca dinspre partea Islandei nu va avea nicio intelegere in sfertul de finala de duminica, impotriva Frantei.

* O veritabila figura acest portar al Islandei, Hannes Haldorsson, de profesie regizor de film, care si-a facut studiile in lungile perioade in care a fost indisponibil pentru fotbal din cauza a nu mai putin de 4 operatii la umar. El conduce la numarul de suturi parate, cu 23 de reusite de la inceputul turneului final, urmat de nord-irlandezul Michael McGovert si veteranul ungur Gabor Kiraly, ambii cu 17 parade. Dintre celelalte echipe aflate inca in cursa, alaturi de Islanda, in aceasta ierarhie a portarilor se afla si belgianul Thibaut Courtois, cu 16 baloane aparate, indiciu ca apararea echipei lui Wilmots l-a lasat cam prea des in situatia de a o salva!

* Echipa cea mai “posesiva” de la acest turneu final este Germania, care a jucat 64 la suta din timp avand balonul, ultima fiind Islanda, cu doar 35 la suta posesie, ceea ce nu a impedicat-o sa elimine Anglia, o “fruntasa” din acest punct de vedere, cu 59 la suta, a treia in ierarhia respectiva, dupa Spania – 61 la suta. Franta are o cifra bunicica, de 55 la suta posesie, dar comentatorii observa ca ar fi trebuit sa faca mai mult, tinand seama de adversarii pe care i-a avut si in fata carora trebuia sa conduca jocul: Romania, Albania, Elvetia si Irlanda. Remarca apartine si unor analisti francezi, care, astfel, atrag atentia ca nu le va fi usor compatriotilor cu Islanda..

*Sa nu uitam ca astazi, de la ora 22,00, incep sferturile de finala ale Euro-2016, la Marsilia, cu Polonia-Portugalia, pe care prima pagina din ziarul regional “La Provence” il considera, cum vedeti si din reproducerea primei pagini de astazi, ca un duel intre Lewandowski si Cristiano Ronaldo. Pe de alta parte, in goana cam nesarata dupa recorduri, observ ca vedeta portugheza este indemnata sa mai bata o performanta, cea a lui Michel Platini, cu 9 goluri la Euro, jucatorul lui Real Madrid avand pana acum 8. Da, dar Platini le-a inscris, pentru eternitate, la o singura editie, in 1984, iar Ronaldo, in 4!