* O incantare jocul Simonei Halep in fata italiencei Francesca Schiavone, un meci din turul doi care in sfarsit s-a putut disputa la Wimbledon, un 6-1, 6-1 in doar 1 ora si 5 minute de joc, cu ultimele ghemuri parca grabite, pentru ca incepuse din nou sa ploua.

E-adevarat, mai conteaza si pe cine bati, dar nu despre asta este vorba, ci de faptul ca Simona a facut un joc solid, sigur, trecand si peste acel moment care pare sa devina un obicei, in al 6-lea ghem al primului set, cand, ca si in primul tur, s-a impiedicat la 4-1.

De data aceasta, insa, desi a avut mai multe egalitati decat in tot meciul in acest singur ghem, a trecut mai departe cu bine, declic care o va ajuta in continuare, iar analizele pe care le va face cu Darren Cahill vor rezolva si problema asta. In turul 3, cand deja miroase a performanta chiar si pentru o favorita 5, pentru ca incepi sa ajungi la alti capi de serie, Simona o va intalni pe olandeza Kiki Bertens (24 ani, 28 WTA).

* O data cu soarele la propriu de astazi dimineata, la Londra a aparut pe ulita noastra si mai ales pe cea a Monicai Niculescu si cel figurat, romanca reusind sa se adune, dupa o perioada in care intrase pe o panta descendenta, si sa obtina victoria cu 6-1, 6-4, culmea tot in 1 ora si 5 minute, in fata unei sarboaicei venite din calificari, Aleksandra Krunic.

Chestia cu venitul din calificari la Wimbledon nu este un motiv sa iei lucrurile usor, pentru ca s-a vazut ca apar unii si de prin pre-calificari si fac minuni de vitejie. Dupa cazul Marcus Willis, devenit deja celebru (daca am scris si eu, va dati seama…), iata inca un astfel de jucator venit de nicaieri, chiar mai prost clasat in ATP decat britanicul eliminat abia de Roger Federer, care era totusi nr. 772!

Ei bine, francezul Albano Olivetti, nr. 811 in lume, saracul (e-adevarat, fost 229 in 2010), a luptat pe viata si pe moarte joi, in primul tur, cu australianul Mathew Barton, un jucator aparut si el pe tablou din calificari. Iata scorul: Matthew Barton – Albano Olivetti 6-7 (7/9), 7-6 (7/5), 6-3, 6-7 (5/7), 14-12!

Explicatia ar putea fi specificul acestui turneu, faptul ca se joaca pe iarba, iar acomodarea pe aceasta suprafata reprezinta un atu important.

Care, insa, nu l-a ajutat pe Marius Copil, invins, la reluare, dupa intreruperea de miercuri, de un alt francez, Lucas Pouille, cu 6-4, 4-6, 6-4, 6-1.

* Dupa o prezenta fermecatoare azi dimineata la emisiunea lui Dan Filoti, Digi Sport Matinal, a lui Adrian Mutu eu unul mi-am putut da seama ce ne lipseste acum in fotbalul: jucatorii, oamenii cu personalitate, lucizi si cu ideile in si din capul propriu, fara mestecatul nesfarsit al caltilor “corporatisti”, o alunecare fara sfarsit in fente verbale si fuga pitica de raspundere.

In primul rand, am remarcat, ca tot vorbim de profesionalismul in suferinta de atata amar de vreme, este de salutt decizia lui Mutu de a lua-o cu antrenoratul, cu patalama in regula, a absolvit scoala,, de jos, de la Liga a III-a, la o echipa din judetul lui, Arges.

Din aceasta postura, cea de antrenor titrat, dar si cu simtul ierarhiei, ne-a putut spune in mod calificat de ce nu vede un antrenor strain la echipa nationala, nu pe impresii, ci pe convingeri ferme, ca om de caracter ce se afla: “N-avem 2 milioane de euro sa dam salariu unui antrenor important, ori ce sens are sa iei un antrenor de categoria a 3-a, a 4-a, doar ca e strain? Avem multi antrenori la noi, inca tineri, care au dovedit ca stiu si meserie si au pot antrena la nivel bun”.

In fine, a spus multe in acea o ora si jumatate de antologie in emisiunile noastre tv, nu am cum sa culeg mai mult intr-un grupaj, dar tare mi-e teama ca daca a mai vazut cineva emisiunea va scoate din ea ceva in genul “si Adi Mutu fuma”, pentru ca a vorbit, corect, despre toata tevatura cu Alibec si tigara lui, care, iata, nici nu se stie daca a fost adevarata…

* Lotul Romaniei pentru Europenele de atletism care incep peste o saptamana la Amsterdam va cuprinde 23 de sportivi, remarcabile fiind insa, in primul rand, absentele: Bianca Razor si Alina Rotaru, de pilda, prima avand o accidentare despre care aflam ca nu-i chiar usoara, ci o ruptura musculara de 1,5 cm pe bicepsul femural si un hematom de 2 cm.

De asemenea, lipsesc atletii calificati la JO de la Rio de Janeiro a caror suspendare cu Meldonium a fost ridicata, Mihai Donisan si Claudia Stef. Ca si maratonistul Nicolae Soare, drept pentru care la masculin nu avem echipa de semimaraton, ca nu am avut cu cine sa o completam. In context, iata o chestie interesanta, relevata de un site specializat: barasabeanul Sergiu Ciobanu, care are si barem pentru Jocuri si a fost refuzat de federatia noastra, va concura la Amsterdam, la semimaraton, pentru… Irlanda.

In rest, a reaparut in prim-plan Marian Oprea, marea noastra speranta olimpica, in aceste conditii, Andrei Gag si Andrei Toader, la greutate, precum si Elena Panturoiu, Ancuta Bobocel si Claudia Bobocea. Competitia se desfasoara intre 6 si 10 iulie.