Cel mai des pomenit jucator din aceste zile la Wimbledon este un britanic grasut, pe fisa lui de inscriere scrie ca are 90,8 kg la 1,91 m, 25 de ani si, mai ales, este nr. 772 mondial, ceea ce nu l-a impiedicat sa ajunga in turul secund, unde il are adversar pe Roger Federer!

Iar ca lucrurile sa fie chiar ca in povestea Cenusaresei, adaptata la Wimbledon, omul de rand se va intalni cu Printul tenisului chiar pe arena centrala. Pentru a ajunge aici, Marcus Willis, personajul nostru, a trebuit sa treaca de pre-calificari, calificari si de primul tur, in care a batut un jucator cu peste 700 locuri mai bine clasat decat el, lituanianul Ricardas Berankis (locul 54 mondial).

Precenta performanta asemanatoare trebuie cautata cu 28 de ani in urma, cand un jucator atat de slab clasat, ba chiar si mai jos, americanul Jared Palmer (923 ATP), a ajuns, in 1988,  in turul secund la US Open. Dar la americani lucrurile sunt mai altfel, ei avand un sistem de calificare tot timpul anului, cand acorda wild-carduri celor remarcati in campionatele universitare sau alte turnee organizate de federatia SUA. Si Ilsner a beneficiat de acest sistem, la inceputul carierei.

Acum insa, Willis, care a slabit in ultimele 2 saptamani peste 10 kg, a trebuit sa aiba si altceva decat forta de a trece 7 meciuri, anume noroc, sa se accidenteze un compatriot mai bine clasat decat el, Scott Clayton, pe care l-au prins precalificarile de la Wimbledon angajat intr-un turneu de categoria a 3-a, asa-numitele Futures, in Turcia. Scott a declarat forfait, asa ca Marcus a putut juca in pre-calificari!

Cu cele 50.000 de lire sterline asigurate acum pentru prezenta in turul 2, Willis a castigat cat in doua treimi din cariera sa de pana acum (premii adunate, cu dublu cu tot, de 72.000 de lire sterline) si cat obtinea pentru 1.666 ore de tenis, pe care le preda copiilor si jucatorilor de duminica la un club din Midlands, Warwick Boat Club, unde isi ofera de obicei serviciile pentru 30 de lire sterline pe ora.

Iar anul acesta castigase din premii cu totul 365 dolari, la Hammamet, in Tunisia, intr-un turneu Futures, din care a ramas, dupa ce si-a acoperit cheltuielile, un beneficiu de 66 de dolari!

De altfel, inconstantul stangaci (14 asi, dar si cam tot atatea duble greseli luni, in meciul cu Berankis) a vrut sa se lase anul acesta, dar a fost intors din drum de prietena lui, Jenny, dentista de profesie. Se consolase, ceruse viza pentru a munci in SUA, la Philadelphia, ca antrenor, dar acum, cu “capitalul” solid in buzunar, dar si cu punctele obtinute pentru turul secund pe tabloul principal la Wimbledon, se poate gandi chiar la tenis…

In ce-l priveste, Roger Federer, care anul acesta a fost mai mult accidentat, dar tot are aproape un milion de castiguri din premii, a fost incantat de povestea in care a intrat, involuntar, este pe de o parte amuzat, pe de alta ia foarte in serios partida de astazi, care a devenit un veritabil cap de afis al programului zilei a 3-a a turneului de la All England Club.