Comentatorul islandez Gummi Ben, cunoscut si rascunoscut de acum pentru entuziasmul lui debordant la victoriile echipei sale, nu este primul nordic, despre care spunem, indeobste ca sunt placizi, care devine complet nebun in fata microfonului. Iar entuziasmul debordant, ca sa nu repet cuvantul de mai sus, are acelasi resort, veti vedea: victoria in fata Angliei.

De altfel, a fost cea mai mare si mai frumoasa surpriza a acestui Euro-2016. Dupa ce a incheiat faza grupelor pe locul 2, in fata Portugaliei (dupa ce in preliminarii scosesera Olanda, trebuie sa repetam acest lucru continuu), islandezii au trimis acasa Anglia in optimile de finala (2-1), luni seara. Iar aceasta dupa ce erau condusi cu 1-0 din minutul 4, dintr-un penalty transformat de Wayne Rooney. Nu mai trebuie, asadar, explicat entuziasmul micii insule pentru isprava iesita din comun a jucatorilor sai, la prima participare la Euro.

Reamintesc ca audienta in Islanda a acestui meci a atins cifra ametitoare de 99,8 la suta. Cred ca poti da mana in 10 minute cu cei 0,2 la suta din populatia de 320-330.000 de islandezi care NU au vazut meciul.

Dar a existat un personaj care a parut mai fericit decat toti la un loc, acesta fiind Gummi Ben, comentatorul islandez nebun, a carui voce a atins inaltimi nebanuite la al doilea gol islandez cu Austria, in prelungirile ultimului joc din grupa, un gol sinonim cu o calificare istorica pentru optimile de finala.

Pe numele sau adevarat Gudmundur Benediktsson (Gummi Ben fiind cel de comentator, mai usor de retinut si de altii), omul nostru are o poveste aparte. La 15 ani era unul dintre cele mai mari talente ale fotbalului islandez, transferandu-se in Belgia. Aici, un ghinion nemaipomenit, o accidentare grava la genunchi, i-a franat cariera. A fost nevoit sa suporte 4 interventii chirurgicale, dupa care, la 20 de ani, a renuntat la fotbal ca jucatori, intorcandu-se in Islanda. A reusit totusi sa se remarce in campionatul intern, fiind convocat de 10 ori la nationala.

“Cand eram mic visam sa particip ca jucator la un Mondial, acum visez sa-l relatez ca telecronicar”. Pana la amintita patanie de la golul cu Austria, era antrenor la Kr Reykjavik, echipa din prima divizie islandeza.

Dupa care Gummi Ben a fost concediat din postul sau de antrenor, functia de baza, chestie care nu pare sa-l fi afectat, oricum nu i-a franat entuziasmul. Dovada? Iata ce a “produs” la al doilea gol islandez, semnat Kolbeinn Sightorsson contra Angliei.

Slate.com a obtinut o traducere de la un jurnalist islandez, Gissur Simonarson: “Au pus-o! Au facut-o! Nu ne mai intoarcem acasa! Ati vazut asa ceva?! E genial! Nu-mi vine sa cred asa ceva! E un vis! Sa nu ma treziti niciodata, este un vis genial! Traiti cum vreti voi, englezilor. Islanda va infrunta Franta duminica, Franta-Islanda! Voi puteti sa va intoarceti acasa! Puteti parasi Europa! Puteti pleca unde vreti (…)! Anglia 1, Islanda 2, este scorul final aici, la Nisa! Iar povestea cu zane continua!”

Nu este pentru prima oara cand comentatorii nordici cedeaza nervos complet la sfarsitul meciului, cand echipele lor se confrunta cu Anglia. Cel mai frapant exemplu a fost in 1981, cand Norvegia a batut Anglia cu 2-1 in eliminatoriile Cupei Mondiale 1982. Preliminarii in care Norvegia a terminat pe ultimul loc, iar Anglia a prins locul 2, care a calificat-o.

Dar in acea seara de septembrie 1981, Bjorge Lillelien pierde orice reper, intrand in istoria comentariilor sportive: “Suntem cei mai buni din lume! Suntem cel mai buni din lume! Am batut Anglia 2-1 la fotbal! Este total incredibil! Am batut Anglia! Anglia, locul nasterii gigantilor. Lord Nelson, Lord Beaverbrook, Sir Wiston Churchill, Sir Anthony Eden, Clement Attlee, Henry Cooper, Lady Diana – i-am batut pe toti. Maggie Thatcher, ma auzi? Maggie Thacher, baietii tai au primit o bataie zdravana la fund! Baietii tai au luat o bataie pe cinste la fund!”

Omul a luat-o rau pe aratura, ce zacea in el? Dar nu poti judeca la rece un asemenea moment, asteptat o viata, probabil, nu stii ce resorturi ascunse avea personajul.

In fine, sa nu mai punem oamenii in sertarase, nordici placizi, mediteraneeni focosi si  sud-americani nestapaniti etc. Iar la transcriere, cel mai decent este, orice s-ar spune, islandezul nostru de acum. La el, de fapt, tonul face muzica, iar clubul care l-a dat afara din postul de antrenor a dat dovada de lipsa de umor…