* Programul sferturilor. * Situatia cartonaselor. * Spania, tricouri. * Echipa-tip a optimilor. Foto: Anglia, prima mare surpriza neplacuta a turneului, si-a facut bagajele, precum Wilshere…

*Asadar, iata, am ajuns in antepenultima faza a Turneului final european cu numarul 15, primul cu 24 de echipe, sferturile de finala fiind un amestec de traditie (gazdele, Portugalia, Italia, Germania), dar si de prezente surprinzatoare, intre care Islanda se detaseaza mai ales prin ce a eliminat, Olanda, in preliminarii, apoi si Anglia, in optimi.

* Iata programul complet al sferturilor:
Joi, 30 iunie: Polonia – Portugalia (Stade Velodrome – Marsilia, 22,00)

Vineri, 1 iulie: Tara Galilor – Belgia (Stadion Pierre-Mauroy – Lille, 22,00)

Sambata, 2 iulie:
Italia – Germania (Stade de Bordeaux – Bordeaux, 22,00)

Duminica, 3 iulie
Franta – Islanda (Stade de France – Saint Denis, 22,00)

* In privinta cartonaselor aflate acum in carca echipelor ramase in cursa, inainte de a va prezent situatia acestora trebuie facute cateva precizari regulamentare. Ca regula generala, un jucator eliminat este suspendat pentru viitorul meci al competitiei. In caz de infractiune grava, instanta de control si disciplina a UEFA este abilitata sa agraveze sanctiunea, inclusiv sa o extinda la alte competitii.

* In caz de avertismente repetate: jucatorul este suspendat pentru meciul urmator al competitiei dupa 2 cartonase galbene in doua meciuri diferite, ca si dupa al patrulea avertisment.

* Avertismentele acordate in timpul meciurilor din faza finala sunt anulate la sfarsitul sferturilor de finala. Adica nu sunt reportate in semifinale.

* Suspendarile neefectuate dupa 2 cartonase galbene si avertismentele date in faza finala sunt anulate la sfarsitul competitiei.

* Deci, iata jucatorii suspendati in sferturi: Franta (2) – Kante, Rami; Italia (1): Thiago Motta

* Jucatori sub amenintarea unei suspendari pentru semifinale: Germania (5): Boateng, Hummels, Khedira, Kimmich, Ozil; Franta (2): Koscielny, Giroud;
Belgia (8): Alderweireld, Batshuayi, Carrasco, Hazard, Meunier, Vermaelen, Vertonghen, Witsel; Islanda (9): Arnason, Bjarnason J. Gudmundsson, Gunnarsson, Halldorsson, Saevarsson, Sigthorsson, Sigurdsson, Skulason
Italia (11): Barzagli, Bonucci, Buffon, Chiellini, De Rossi, De Sciglio, Eder, Insigne, Pellè, Sirigu, Zaza; Tara Galilor: (4): Davis, Ramsey, Taylor, Vokes;
Polonia (6): Grosicki, Jedrzejczyk, Maczynski, Pazdan, Peszko, Piszczek;
Portugalia (3): Carvalho, Pepe, Quaresma

* Echipa Spaniei s-a lecuit, nu se mai da sigura pe ea, chiar a inceput sa arate ca are superstitii: nu va mai juca in tricouri albe, decizia venind dupa ce a luat bataie de la Italia in optimi, luni. Pana acum, absolut la toate meciurile, dupa cum ati putut citi aici, tot intr-o rubrica HEXAGOANE, spaniolii au fost invinsi de cate ori au avut echipament alb, incepand tot cu Italia, la CM 1994, infrangere cu 2-1, continuand cu Nigeria 1998 (3-2), Portugalia 2004 (1-0) si, in fine, rezultat care ar fi trebuit chiar sa le dea de gandit, cu Olanda in 2014 (5-1). Ca sa nu mai vorbim ca tot in alb au jucat si acum la victoria Croatiei cu 2-1 in grupe!

De acum, tricourile de rezerva vor fi galbene, albastre, fie inchis, fie deschis, asa cum a fost cand au castigat titlurile din 2008, 2010 si 2012, culorile fiind chiar in aceasta ordine!

* Echipa-tip a optimilor de finala, aleasa de armata de observatori UEFA, veritabili creatori de banci de date (poate ajunge ceva si pe la federatia noastra, cand termina programul de mare respiratie Transforma Ulita in Stadion): Buffon (Italia) – Chiellini (Italia), Bonucci (Italia), Boateng (Germania) – Vertonghen (Belgia), G. Sigurdsson (Islanda), Witsel (Belgia), Blaszczykowski (Polonia) – Hazard (Belgia), Griezmann (Franta), PellĂ© (Italia).