* Cu 6 saptamani inaintea Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro, Agentia Mondiala Antioping a suspendat laboratorul din Rio, aruncand inca o umbra asupra Braziliei, aflata in fata unor mari probleme de organizare, dar si in ce priveste lupta antidopaj. Retragerea acreditarii a fost determinata de problemele de neconformitate cu normele internationale ale laboratoarelor (ISL).

De altfel, cine urmareste fenomenul nu este surprins, pentru ca si la Cupa Mondiala de fotbal din Brazilia, de acum 2 ani, laboratorul din Rio de Janeiro a reprezentat o mare problema, dupa ce in 2013 ii fusese retrasa licenta…

* In context, aflu ca la Pitesti au descins specialisti straini pentru efectuarea a circa 100 de controale antidoping, cu prilejul Balcaniadei de atletism, si nu vreau sa fiu un profet pagubos, dar atrasesem atentia, mai acum vreo 2 zile, ca in “denuntarile” din ultima vreme din Romania, cu iesirile fara nicio noima ale unor oficiali olimpici care insista pe dopajul sportivilor, probabil s-a sesizat cineva. “Domne, acolo e vorba de dopaj de stat sau ce se intampla?”, daca nici sportivii care dovedesc ca nu au fost dopati, ridicandu-se suspendarea dictata de AMA, nu sunt selectionabili. Ia sa ne ducem noi sa verificam”.

Si uite asa i-am chemat (poate, mai sper, o fi o actiune de rutina) si ar fi pacat sa ne trezim cu o stire cum este cea din primele randuri cu ridicarea licentei… De urmarit!

* Pentru ca in sport Euro de fotbal a cam oprit tot, pana luni, cand incepe Wimbledonul, si sambata viitoare, o data cu Marele Start al Turului Frantei, pe 2 iulie, o voi tine tot in stiri cu “bucataria” domeniului, si nu cu intreceri propriu-zise. Asa ca ar fi locul sa va spun ca incepand cu 2018 finalele Cupei Davis, la tenis, fireste, se vor disputa pe teren neutru si pe o suprafata aleasa de Federatia internationala.

Reforma demonstreaza un lucru deosebit: tenisul se vinde atat de bine, incat nu este nevoie ca una din echipe sa fie gazda, pentru a umble arenele din ce in ce mai mari, iar sponsorii vin cu siguranta, pentru ca acest joc a devenit, iata, una dintre marile afaceri ale lumii. De altfel, intregul sport este o afacere globala imensa.

* Nu stiu care a fost pretul acordat de UCI (dar il vom afla la timpul potrivit), dar ASO, uriasa societate de marketing sportiv si de organizare de mari competitii, a fost de acord ca intrecerile cicliste pe care le gireaza sa fie inscrise in calendarul mondial WorldTour in 2017, dupa ce in februarie  le retrasese din calendarul respectiv, intr-un conflict cu federatia internationala, indemnand si alti organizatori de cursa sa faca la fel.

In portofoliul ASO intra curse una si una, Turul Frantei,Paris-Nice, Paris-Roubaix, Flèche Wallonne, Liège-Bastogne-Liège, Dauphiné, Vuelta.

Una dintre cedarile UCI care au transpirat este ca se va reduce numarul echipelor WorldTour, deci cele care sunt invitate obligatoriu (din 2018, vor fi doar 10 invitate din cele 16 care vor ramane) la orice cursa de nivel inalt, urmand, de asemenea, sa se faca un sistem retrogradare-promovare.

Probabil se va accepta si reducerea numarului de rutieri dintr-o echipa (de la 9 ca acum, la 8, si asa mai departe), o alta conditie pusa in februarie de ASO.

* Mare iubitor de baschet, dar si priceput in acest sport “national” al americanilor, presedintele Barack Obama l-a desemnat pe Shaquille O’Neal, una dintre fostele vedete stelare ale Los Angeles Lakers, ca trimisul sau special in Cuba insarcinat cu sportul, nou semn al apropierii dintre Washington si Havana.

Ne amintim ca “diplomatia sportului” este o idee mai veche a guvernului american, si apropierea de China fiind facuta printr-o echipa de tenis de masa (normal), care a vizitat o tara extrem de izolata. Presedintele american de atunci, Richard Nixon, a avut, imi amintesc, o declaratie rasunatoare atunci: “Nu putem neglija o tara care, daca vrea sa cumpere cate o lingurita pentru fiecare locuitor, face un import de 1 miliard de produse”. Bine, acum, cu Cuba, apropierea este in primul rand fizica, insula aflandu-se la 50 de mile de Miami, un alt oras in care a jucat Shaquille O’Neal.

Advertisements