Foto: Asa este, o imagine spune cat 1.000 de cuvinte, acesta fiind o postare pe fb a unui britanic, Keith Show Buckley, care, de la 1 martie de cand a aparut, a ajuns la 24.000 de share-uri! Textul, (aproape) numai despre sport, mai jos!

Britanic, aflat la Euro-2016 la munca, dar votant, prin corespondenta, seful Comisiei fotbal a Asociatiei internationale a presei sportive (AIPS) a publicat un comentariu pe site-ul organizatiei mondiale a gazetarilor, iar pentru ca are toate datele (origine, pricepere) am preferat sa redau cateva dintre parerile lui despre Brexit si sport. Nu de alta, dar in valtoarea de acum e greu sa discerni, din afara, ce si cum.

“Faptele sunt simple: votantii din Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord au decis cu 51,9 % la 48,1 % sa paraseasca Uniunea Europeana: 17.410.742 – 16.141.241. Doar 3,8 %. Dar suficient pentru a declansa o schimbare seismica in politica și finantele britanice, europene si mondiale.

Londra, Scotia și Irlanda de Nord au votat pentru ramanere, restul tarii, pentru iesire. Prim-ministrul David Cameron a spus ii va prezenta reginei demisia din functie. Partidul Conservator va avea o credibilitate minima cu o guvernare care sa continue, fara alegeri generale.

Din punct de vedere formal, nimic nu se va schimba imediat, dar starea de spirit politica o va vira brusc spre dreapta. La un moment dat, in cursul acestui an, guvernul britanic trebuie sa aplice articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, declansand negocierile oficiale pentru decuplarea Marii Britanii de UE. Predictiile sunt ca aceasta va dura intre 2 si 5 ani. (…)

Cu pietele financiare în haos, lira sterlina pe tobogan si un vot xenofob pentru “Little England” ar parea cumva naiv sa vorbesti despre efectul asupra unui domeniu cum este sportul. In orice caz, pe ansamblu, influenta va fi relativ mica. Marea Britanie va continua sa concureze la Jocurile Olimpice; cele 4 natiuni britanice vor juca in continuare pentru Cupa Mondiala; cluburile vo lupta pentru Champions League si Europa League, ce s-a intamplat acum nu inseamna nimic in ce priveste golful si tenisul, cu competitiile lor, Ryder Cup si Cupa Davis.

Sportul se afla dincolo de delimitarile de rasa, religie, ideologii contrare, granite nationale si grupuri etnice, precum si de preferintele si structurile politice.

In ceea ce priveste sportul din Marea Britanie, totusi, cea mai mare incertitudine se refera la efectul deciziei asupra fotbalului profesionist si, mai precis, Premier League. Odata ce decuplarea a fost realizata, jucatorii UE vor pierde dreptul de libera circulatie, ca si cluburile, de care dispuneau ca urmare a legislatiei muncii din UE. In acest moment, jucatorii sub contract nu sunt afectati, dar nu se stie ce se intampla la o eventuala reinnoire.

Cu siguranta jucatorii straini nu vor putea sa se transfere pur si simplu la un alt club din marea Britanie, intrucat in asemenea situatie este nevoie de un contract nou si permis de munca.

In prezent, jucatorii din afara UE trebuie sa indeplineasca anumite criterii guvernamentale, cele mai importante fiind legate de numarul lor de selectii si de jocuri internationale cu echipa tarii lor, dar si de locul tarii lor in clasamentul Fifa . Peste 300 de fotbalisti din primele 2 divizii engleze si prima divizie scotiana, proveniti din tarile UE, nu indeplinesc aceste standarde. (De pilda, francezul Kante, singurul in echipa-tip a Euro-2016, nu se califica – n.m. LO)

Mai mult de 100 de jucatori din Premier League vor fi afectati si doar 23 din cei 180 de jucatori non-britanici UE care joaca în prezent in a doua divizie ar putea beneficia de permise de munca. Acelasi lucru pentru 53 de fotbalisti din Scotia, ca si 63 din divizia a treia si 46 din a patra liga engleze.

Cel mai probabil, cluburile vor presa guvernul pentru a amana criteriile de admitere a jucatorilor straini, ca parte a tranzitiei nationale la statutul de tara  din afara UE.

Simplist vorbind, anumite restrictii creeaza mai multe oportunitati pentru jucatorii de acasa, englezi, scotieni, galezi sau nord-irlandezi, ceea ce ar fi spre bucuria urmasilor lui Roy Hodgson and Co. Dar este o impresie inselatoare, cu impact minim pe ansamblu.

Advertisements