Am procurat si decizia primita de marsaluitoarea Claudia Stef, de revocare a suspendarii provizorii, Decizia nr. 3 din 2 (doi!) iunie 2016, dar ajunsa la sportiva pe 23 iunie 2016! Intr-o perioada in care comunicarea este cvasi-infinita si mai ales instantanee, nu mai pot opri sa nu ma gandesc la reavointa!

Pentru ca datele, cuprinse chiar in documentele Agentiei nationale antidoping si ale COSR sunt naucitoare. Sa lucram cu materialul clientului. Iata citatul principal din comunicatul din 30.05.2016 al ANAD (ultimul existent pe site-ul oficial, al 6-lea cu totul in acest an):

“(…) 2. ANAD pune in practica recomandarile transmise la data de 4 aprilie 2016 de catre Agentia Mondiala Anti-Doping (WADA).
Conform acestora, pentru testarile efectuate dupa data de 1 martie 2016 in care concentratia de Meldonium in proba sportivului este de sub 1μg/ml (un microgram pe mililitru), ANAD poate ridica suspendarea provizorie, impusa in mod automat deoarece Meldonium este o substanța nespecifica, interzisa atat in competitie, cat si in afara ei. Totusi, in acest caz, sportivul este informat ca in situația in care se determina ulterior (pe baza studiilor de excretie) ca a utilizat substanaa de la 1 ianuarie 2016 sau ulterior, toate rezultatele obtinute in perioada in care suspendarea provizorie este revocata  ar putea fi anulate, iar premiile și medaliile ar putea fi retrase, iar perioada de suspendare impusă în final va incepe de la data emiterii deciziei.(…).”

Pe 2 iunie 2016, cum spuneam, Comisia de audiere ia 2 decizii, 3 si 4, prima in cazul Claudiei Stef, a doua in cel al lui Mihai Donisan, prin care, rezum cele peste 7 pagini de leapsa pe ouate cum numai birocratia noastra poate naste, adica voi consemna ca in ambele cazuri se ridica suspendarea sportivilor, pentru ca 1. au declarat pe propria raspundere ca nu au mai folosit medicamente continand Meldonium dupa 1 ianuarie 2016, 2. ca au luat la cunostinta consecintele, asa cum se scrie mai sus, si 3. ca titrul de substanta a fost, la Donisan cum ati vazut 0,3 micrograme pe mililitru (deci, sub o treime din limita cea mai de jos admisa), iar la Claudia Stef, tineti-va bine, de 0,11 micrograme pe milimetru! Adica circa o zecime din limita minima!

Nu-i lipsit de relevanta faptul ca ANAD, conform propriilor documente, in posesia carora ne aflam, “a postat pe pagina oficiala a institutiei Lista interzisa 2016 in data de 29.12.2015, ora 18,09. In data de 02.03.2016, atat pe site http://www.anad.gov.ro cat si pe pagina de facebook a agentiei s-a postat o atentionare pentru MELDONIUM. In data de 07.03.2016, ANAD a trimis catre toate federatiile sportive nationale o adresa de informare si atentionare tot pentru aceasta substanta”.

Mai sunt mentionate o postare pe pagina de facebook a ANAD a unui articol despre MELDONIUM si efectele lui, precum si faptul ca “in aceeasi perioada” (nici nu se stie data!?) presedintele Agentiei a participat in direct la o emisiune la postul de radio Sport Total FM.

Aceasta face parte din atributia esentiala de preventie a dopajului care revine intr-o mare masura agentiei? Chiar vorbim serios? Cu documente postate in ajunul Revelionului si atentionari la 2 luni si ceva dupa?

Dar ceea ce devine chiar o dovada de dispret total fata de sportivii acestei tari si fata de munca lor, luata la pret de matineu, la gramada si cu vinovatii colective ca pe timpul colectivizarii, este acest comunicat al COSR:

“Intrunit vineri, 10 iunie, pentru a analiza situatia sportivilor depistati pozitiv de catre Agentia Nationala Anti Doping, Comitetul Executiv al COSR a decis ca acesti sportiv sa nu fie selectionati in echipa olimpica.

Hotararea se inscrie in linia politicii declarate a COSR, aceea de a avea toleranta zero in fata dopajului.

Totodata, se asteapta finalizarea investigatiilor si comunicarea oficiala a deciziilor Agentiei Nationale Anti Doping, si totodata punctul de vedere al federatiilor sportive implicate.”

Eroarea grava de abordare este flagranta: intai s-a luat hotararea, dupa care “se asteapta finalizarea… si punctul de vedere al federatiilor sportive implicate”. Ati pomenit asa ceva?

In primul rand ca se stia ce au finalizat investigatiile (presedintele comisiei de audiere, care semneaza in aceasta calitate amintitele decizii din 2 iunie 2016, este Ioan Dobrescu, secretarul general lal COSR, deci suntem mintiti in fata ca “se asteapta finalizarea”, batjocura fatisa), pe de alta parte selectia pentru Jocurile Olimpice nu o face absolut niciodata, niciodata, repet (poate pe alte timpuri, la comanda partidului unic, la care unii se gandesc, iata, nostalgici) COSR, ci este decisa de federatiile nationale, dupa criteriile si baremurile, de valoare, de realizare a unor performante si ocuparea unor locuri impuse de Federatiile internationale, asa cum o precizeaza explicit CIO!

Participarea la Jocurile Olimpice este un drept, si anume un drept castigat, o data la 4 ani, printr-o munca de care nu trebuie sa mai vorbim, nu o favoare data de vreun organism, ca nu te invita la vreo sindrofie!

Am mai scris-o si ieri, sa ne fereasca Domnul sa ne trezim cu sportivi romani, nevinovati, curati, dovada chiar documentele oficiale, defiland la Rio sub culori neutre, asa cum a admis IAAF pentru atletii rusi fara probleme de dopaj! Pentru cine vor lua ei medalii? Pentru ei, hai sa ne facem, ca tara, de ras pana la capat!

PS. Desi nu este treaba lui, Ioan Dobrescu anunta ca si maratonistul Nicolae Soare ar fi fost depistat pozitiv la Meldonium. In ce calitate, lucreaza la ANAD, la Federatia de atletism, nu vi se pare razbunare de cea mai joasa speta? Mai ales ca nici nu stie la ce concurs si cand a fost anuntat rezultatul! Mie mi se pare ceva de genul “A, nu va convine ce hotaram noi, lasa ca va aratam cine suntem!” Incredibil, unul care traieste, foarte bine, bine rau de tot, pe spinarea sportivilor da semne ca ii uraste! Ce treaba avea Ioan Dobrescu sa anunte asta?

Advertisements