Fara discutie revelatia confirmata, ca sa zic asa (de vreme ce avem de-a face cu o medaliata cu bronz la Mondiale, tot in Franta, la debut), primei faze a turneului final european este Croatia, care are 2 jucatori in echipa-tip dupa meciurile din grupe, dar este laureata si pentru cel mai frumos meci, cel cu Spania.

Cele doua parti ale acestui material postat acum au doua surse diferite: echipa-tip a fost alcatuita de observatorii UEFA, care noteaza dupa un algoritm complet fiecare jucator al turneului (parca i-ar fi angajat bursa transferurilor…), iar a doua, ierarhia celor mai frumoase meciuri, este alegerea colegilor de la L’Equipe, pe baza notelor acordate de redactia celui mai prestigios cotidian sportiv din lume. Altfel spus, Top 5 este alcatuit de meciurile care au primit 5 stele la cronici.

Asadar, echipa-tip are 2 croati (Modric si Perisic), dar si 2 belgieni, fundasii de margine, ceilalti fiind cate unul de la fiecare echipa de varf participanta, asa ca nu-mi mai ramane decat sa v-o prezint. De altfel, o puteti vedea si in ilustratia luat de pe Twitter-ul competitiei: McGovern (Irlanda de Nord) – Meunier (Belgia), Schaer (Germania), Hummels (Anglia), Vertonghen (Belgia) – Kante (Franta), Modric (Croatia), Krychowiak (Polonia) – Kleinhesler (Ungaria), Perisic (Croatia) – Bale (Tara Galilor).

Cum le potriveste Doamne-doamne pe toate: daca ne uitam la aceasta formatie, duelul cel mai interesant al optimilor este intre portarul nord-irlandez si galezul Bale, care se vor avea fata in fata, in lupta directa!

Vorbind despre cele mai frumoase meciuri ale fazei grupelor, primul loc este ocupat, cum va spuneam, de Croatia-Spania 2-1, iar postura din echipa-tip si aceasta, votata de ziaristii parizieni, este explicatia faputului ca selectionerul nr. 1 de pana acum este notat de specialist Ante Cacic. In acest meci, trebuie pus, a lipsit Modric, cel mai bun mijlocas al competitiei pana acum, suplinit cu brio de interistul Ivan Perisic, care a si dat golul victoriei!

Iata celelale 4 partide din acest Top 5:

2. Ungaria-Portugalia 3-3

3. Rusia-Tara Galilor 0-3

4. Cehia-Turcia 0-2

5. Belgia-Italia 0-2

Pentru mine, cea mai interesanta optiune este cea pentru jocul dintre doua perdante, care au mers, de altfel, acasa dupa prima faza, victoria cu 2-0 a Turciei in fata Cehiei. Ziaristii francezi explica intr-un text de ce au dat aceasta nota maxima (5 stele): pentru ca ambele formatii, dar mai ales cea turca, au dat maximum, desi sansele lor atarnau de un fir de par (care, s-a dovedit, s-a si rupt), tragand de 22 de ori la poarta!

Acesta este un lucru foarte important, sa lupti pana la capat, sa nu cedezi. De aici incolo te poti gandi si la viitor, dupa imaginea celui mai tanar fotbalist de la Euro-2016, turcul de 18 ani, Emre Mor, autorul pasei decisive la primul gol, nebun de fericire dupa isprava lui!

Advertisements