* In cursa ciclista belgiana Trois Jours de La Panne s-a disputat joi dimineata o semietapa, asa numita etapa 3a, in linie, in orasul care da numele competitiei, pe 111 km, incheiata din nou la un sprint masiv, castigat de germanul Marcel Kittel (Etixx), cronometrat in 2h27’03”, urmat de compatriotul sau Phil Bauhaus (Bora) si de norvegianul, lider al clasamentului general, Alex Kristoff (Katiusa), in timp ce compatriotul nostru, Eduard Grosu (Nippo-Vini Fantini) a venit al 11-lea. Cursa se incheie spre seara, cu un contratimp individual pe 14 km.

* Asadar, cursa s-a incheiat, dupa-amiaza, cu un contratimp individual, castigat surprinzator de polonezul Macieh Bodnar (Tinkoff), in 17’39”. Surpriza a fost nu atat prin victoria obtinuta, cat prin cel aflat pe locul secund, germanul Tony Martin (Etixx), campion mondial al efortului solitar, in acelasi timp, primii 3 fiind departajati la zecimi de secunda. Eduard Grosu s-a situat pe locul 60, la 1’48”, iar pentru el ziua de astazi a mai avut o veste buna, in afara locului 11 de care am scris mai sus: dupa declasarea a doi rutieri in etapa de miercuri, Grosu, intial pe 12, a urcat pe locul 10.

Cu un contratimp mai bun, olandezul Lieuwe Westra (Astana) a castigat competitia belgiana, fiind urmat in clasamentul general la 13 secunde de norvegianul Alexander Kristoff (Katiusa) si de kazahul Aleksei Lutenko. La general, Eduard Grosu a incheiat pe 52, la 7’50” de invingator.

* Nu-i deloc a buna cu velodromul olimpic de la Rio de Janeiro, Uniunea ciclista internationala atentionand serios in legatura cu intarzierea lucrurilor de constructie, totul fiind un santier fara cap si coada. “Au fost depasite termenele de finalizare a lucrarilor”, a spus presedintele UCI, Brian Cookson, care a reamintit ca intrecerile-test preolimpice din 30 aprilie si 1 mai nu se vor mai disputa.

Organizatorii au avut si o explicatie, de vina fiind lemnul cu care se acopera pista de concurs, din lemn siberian, dar nu constructorii ar fi de vina, zic brazilienii, ci transportul. Acesta a fost intarziat pentru ca pinul de Siberia nu a avut conditii optime de crestere si pastrare, din punct de vedere meteo, “temperatura si umiditatea trebuie sa fie sub control”, dupa cum a adaugat Cookson. Unde? In padure sau pe vapor, ca nu se intelege prea clar.

* Comisia de disciplina a Federatiei internationale de fotbal a dictat o pedeapsa fara precedent, suspendandu-l pe ivorianul de la echipa engleza Sunderland Emmanuel Eboue pe un an, pentru ca nu a platit ce datora… agentului! Suspendarea va putea fi ridicata in momentul in care fotbalistul isi plateste ceea ce Fifa considera datorie.

Dincolo de faptul ca nu prea intelegem cum un organism sportiv  intervine intr-un contract civil, raman si alte semne de intrebare. Astfel, Eboue a venit la Sunderland liber de contract, dupa ce a fost eliberat in vara de Galatasaray, care, probabil, voia sa scape de un salariu foarte mare. Datoria catre agent ar data din 2013, intre timp Eboue a si fost amendat de Fifa, cu 30.000 de franci elvetieni, iar acum l-a suspendat nu mai putin de 1 an! La Fifa, jocul asta se face cu agentii, nu cu fotbalistii? Ma rog, se pare ca da…

* O majoritate covarsitoare a francezilor, 73 la suta, nu vor ca atacantul lui Real Madrid Karim Benzema, sa revina in nationala de fotbal, de unde a fost eliminat dupa ce a fost gasit acuzat in scandalul de santaj sexual impotriva coechipierului lui Mathieu Valbuena. Sondajul, realizat de institutul Odoxa, releva un lucru spectaculos: cresterea masiva, de la 60 la suta, a celor care sunt impotriva lui Benzema.

Preferatul francezilor in ce priveste atacantii nationalei este acum tot un jucatori care evolueaza in La Liga, Antoine Griezmann (25 la suta), urmat de Andre-Pierre Gignac, un varf care l-a noi nici nu ar fi bagat in seama, ca evolueaza departe, tocmai in Mexic, la Tigres (19 la suta) si Olivier Giroud, de la Arsenal (18 la suta). In ce-l priveste, Benzema are drept admiratori… 7 la suta din intervievati!

* Spaniolul Fernando Alonso (McLaren) nu a primit permisiunea sa concureze in Marele Premiu al Bahreinului de Formula 1, medicii nefiind de acord cu aceasta dupa teribilul accident pe care l-a avut cu doua saptamani in urma la Melbourne. Alonso anuntase ca se simte bine, dar in urma deciziei FIA a fost deja inlocuit de belgianul Stoffel Vandoorne, actualul campion de GP2. Inainte de Marele premiu al Chinei, din perioada 15-17 aprilie, va fi studiat din nou cazul lui Alonso, caruia in prezent nu i-au aratat prea bine tomografiile, in special in regiunea toracica.