Norvegianul Alexander Kristoff (Katiusa) a demonstrat marti calitatile excelente de sprinter, reusind sa castige prima etapa a cursei Trois Jours de la Panne sau, in neerlandeza Driedaagse De Panne-Koksijde, in pofida faptului ca avea drept adversari doi echipieri de la Astana, colegi de evadare, care, iata, nu au avut ce-i face.

Cursa, de altfel, pare sa-i mearga manusa lui Kristoff, pentru ca anul trecut a castigat-o, dupa ce s-a impus in prima etapa. Concet, norvegianul a participat la o evadare pe final impreuna cu kazahul Aleksei Lutenko si olandezul Lieuwe Westra, ambii de la Astana, si nu dintre cei de lepadat. La sosirea de la Zottegem, dupa 198,2 km, care nu au avut ce-i face lui Kristoff, acesta avand inca un motiv de optimism: dupa succesul in aceasta cursa, ajunsa acum la editia a 40-a, a castigat sapamana urmatoare un monument, Turul Flandrei!

Invingatorul a fost cronometrat in 4h22’34”, cei doi, in ordinea Lutenko-Westra au primit acelasi timp, in timp ce urmatorii 2 clasati au venit la 29 secunde, iar primul pluton, la 36 secunde, etapa fiind una valurita, cu multe catarari scurte, dar dese, un fel de maguri din Muscelul nostru.

Romanul Eduard Grosu (Nippo-Vini Fantini) a sosit pe locul 69, la 6’01” de castigator.

Etapa a 2-a, de miercuri, este si cea mai lunga din intregul traseu, 211,1 km, intre Zottegem si Oostduinkerke, cu doar cateva gaturi de deal la mijloc, dar cu ultimii aproape 100 km pe plat, chiar in coborare, asa ca s-ar putea sa asistam la o sosire masiva. Daca nu ramane, din nou, plutonul gura-casca, asa cum a facut-o astazi, lasand sa-i scape trei ciclisti pe final, dintre care unul cu antecedente serioase in cursa.