Noul presedinte al Federatiei internationale de atletism (IAAF), Sebastian Coe, a anunţat anularea Galei Premiilor pentru cei mai buni atleti ai anului, de la Monte Carlo, de pe 28 noiembrie, din cauza arestarii fostului presedinte Lamine Diack, fiind pedepsiti, astfel, sportivii, de fapt!

Din 1988 au fost recompensati la Monte Carlo cei mai buni atleti si cele mai bune atlete din lume, intr-o sarbatoare a sportului olimpic numărul 1, de fast si bucurie. De toate acestea s-a ales praful din cauza lacomiei nesimtite a unora.

Sa vedem, insa, concret, ce si cat a furat, a luat mita matusalemicul Lamine Diack and sons. Astfel, intr-un raport ce va fi dat publicitatii luni de WADA (Agentia mondiala antidoping) se arata ca fiii lui Lamine Diack au pretins 500.000 dolari pentru a o proteja pe campioana olimpica turca la 1.500 m Asli Ciakir Alptekin, depistata dopata. Site-ul francez Mediapart precizeaza ca detine un exemplar din raportul Comisiei independente a WADA care va fi prezentat luni, 9 noiembrie, la Geneva.

Acolo se scrie ca fiii lui Diack, Pape Massata Diack si Khalil Diack au cerut 500.000 de dolari de la Asli Ciakir Alptekin, in noiembrie 2012, dar ea i-ar fi refuzat. Ulterior, campioana olimpica turca la 1.500 m a fost suspendata in aprilie 2013 dupa ce au fost constatate valori anormale ale analizelor sanguine, executand in prezent o pedeapsa de 8 ani, dupa ce i-a fost retras si titlul olimpic.

De asemenea, se precizeaza ca in raportul WADA scrie ca familia Diack a folosit compania singaporeza Black Tidings pentru transferul banilor, precizandu-se si ca Lamine Diack a stiut de toate actiunile fiilor sai, dar nu a spus nimic.

Pe de alta parte, documentul agentiei mondiale insereaza informatia ca alergatoarea rusa Lilia Shobuhova, de 3 ori castigatoare a Maratonului de la Chicago, dar si a celui de la Londra, a platit 569.000 dolari prin antrenorul Aleksei Melnikov, care a actionat prin intermediul Black Tidings. Plata a fost facuta cu stiinta presedintelui Federatiei de atletism a Rusiei, Valentin Balahnisev, care, de altfel, era trezorier al IAAF.

Black Tidings a fost lichidata la scurt timp dupa efectuarea platii, noteaza raportul, care adauga ca Balahnisev a demisionat de la presedintia federatiei ruse, ca si din functia de trezorier al IAAF, inca de la dezvaluirile facute intr-un documentar al postului german de televiziune ARD.

Stati ca nu se termina, site-ul francez adaugand si motivul pentru care Pape Massata Diack a demisionat in decembrie anul trecut din functia de sef al marketingului IAAF: a fost acuzat intr-un raport prea putin cunoscut, intr-un fel tinut secret, ca a cerut 5 milioane de dolari, dintre care 440.000 cash, din partea Qatarului, pentru a ajuta la primirea organizarii Campionatelor mondiale de atletism din 2017, care, in cele din urma, au ajuns la Londra.

Sa consemnam ca tot vineri Federatia rusa de atletism a suspendat 5 atleti din cauza unor controale antidoping pozitive: maratonista Maria Konovalova, aruncatoarea de ciocan Maria Bespalova, marsaluitorul Evgheni Nustaev si semifondistii Vlas Bredihin si Iaroslav Hlopov.

Un lucru este cert: cei mai buni atleti ai anului 2015 au fost privati de o recunoastere oficiala fastuoasa, platind ei pentru nenorocirile facute de acesti ticalosi.