FRF a facut, mai acum o saptamana, un trial pentru copiii si juniorii din strainatate (evident, avortat, au venit vreo 15 familii cu odraslele), fix la Paris, la cateva zile dupa tragedie, dar nu are si ochelari de prezbit sa vada ca in campionatele de juniori pe care le pastoreste este prapad. Pe scurt, doar 7 grupari de Liga I au echipe de juniori in asa-zisa Liga de elita U19, adica Viitorul, Concordia Chiajna, Dinamo, Voluntari, Pandurii, CSU Craiova si Poli Timisoara.

Restul, adica celelalte 7 mari formatii de elita, pline de jucatori din Curacao, Haiti, Cote d’Ivoire, mai de prin vagauni si aia, nu fac eforturi sa-si construiasca viitorul, desi Federatia, ca o mama buna, ca sa nu le bage la mari cheltuieli, a impartit “Liga de elita” pentru juniori in Est si Vest, sa mai taie din costuri. Pai scandalul dintre CSA Steaua Bucuresti si trupa lui Gigi Becali (nu stiu cum s-o numesc, asa ca de acum ii voi spune astfel) tocmai din asta a pornit, pentru ca “miliardarul” din Pipera a lasat de izbeliste centrul, extrem de productiv, din Ghencea. Evident, cu pretentia ca tot ce se produce acolo sa-i revina, sa faca fie promovari fie tranzactii!

Dar sa observam ca exact ce trebuie sa faca o federatie, aici avand si parghiile legale, adica sa se ocupe de viitorul unui sport (ca intrecerile Ligii I sunt girate de alt for, liga cluburilor profesioniste), lasa totul in voia sortii. Obligatia de a avea echipe secunde (in Spania, se stie, antrenor la rezervele lui Real este insusi Zinedine Zidane) si un anumit numar de alte formatii, de juniori si copii, inscrise in campionatele din varful piramidei pentru aceste categorii trebuie inscrisa in statut, pentru ca doar cu leafa unui nimeni venit de prin fundul Africii tii o asemenea formatie.

Asadar, este simplu: Astra, Steaua, ASA Tg. Mures, CSMS Iasi (care are o echipa, totusi, la juniori A), alt campionat, foarte slab, cu doar 13 echipe, ultima neavand niciun punct dupa 12 meciuri si un golaveraj de minus 64, face act de prezenta), CFR Cluj, FC Botosani si Petrolul Ploiesti nu au juniori, iau de unde apuca. Nenorocirea se apropie cu pasi repezi, mai curand de cat ne putem imagina, pentru ca uitati-va si la diviziile B si C (ma rog, ligile II si III sau cum s-or fi numind) se retrag pe capete din competitie, ca nu au cu cine juca. De pe acum, peste vreo 10 ani va domni intamplarea.

Daca ne uitam la statisticile publicate anul acesta, chiar si aproximative, observam ca in sezonul trecut au evoluat cam jumatate-jumatate jucatori romani-jucatori straini (220 noteaza Digi Sport intr-o evaluare, 152 zice, la un moment dat LPF, dar abia la jumatatea sezonului). Daca punem un lot de 25 de jucatori (cu 18 echipe) ajungem la vorba mea, fifty-fifty. Reducerea cu 4 echipe tare ma tem ca a inversat balanta in favoarea strainilor. Iar faptul ca LPF vrea sa oblige recrutarea din sezonul viitor  numai din randul stranierilor cu cel putin 3 convocari la nationala inseamna ca lucrurile devin chiar periculoase, mai ales ca se aduc extracomunitari, deci nu dintre cei care, fiind din UE, nu li se poate refuza dreptul la munca…

Pe langa toate acestea, care inca nu ne lovesc, mai vedem, sa mai traim noi pana atunci, si programul competitional a devenit o chestie pentru initiati. Liga I a fost redusa la 14 echipe, cu play-off si play-out, primele 6 jucand pentru titlu, restul nici ele nu prea stiu pentru ce, in situatia in care se pot trezi, cum am zis data trecuta, depunctate ca nu si-au platit niste datorii. Bine, nici astea nu prea inteleg pe ce au facut datoriile astea, acum fiind vorba fix de 3 formatii (Astra, ASA si CFR) care nu cheltuiesc cu nimic cu juniorii. Miroase a Dero campionatul asta, a spalare de bani de o te intorci cu spatele, vorba lui Titi Teasca: “Hai sa ne caram de aici, ca ajugem martori pe la procuratura!”

Pe scurt, s-a jucat deja turul (13 etape), s-au disputat si 6 etape din retur, pana la sfarsitul anului se preconizeaza sa se joace pana la etapa a 23-a, apoi, in fe-martie ultimele 3 etape ale “sezonului regulat”, dupa care play-off-ul pana pe 7 mai, iar play-out-ul pana pe 29 mai, cu 2 retrogradate si 2 in baraje cu ocupantele locurilor secunde din liga secunda. O peltea de 182 de meciuri, sa zica televiziunile ca au ce transmite, o diluare prin… concentrare a competitiei, asa ajungand reprezentantele noastre figurante in cupele europene.

Fara stadioane, fara centre de formare, fara jucatori (majoritatea straini de mana a doua), fotbalul nostru se amageste cu aceasta calificare la Euro-2016, unde vor fi 24 de echipe, adica jumatate, practic, din cele inscrise. Sa le fie de bine!